11.6.12

Φασισμός: Τι ξαφνικά που προκύπτουν όλα!



Φασίζουσες συμπεριφορές
Άγγελου Στάγκου


Η Ελλάδα καταρρέει και ταυτόχρονα βαδίζει αγέρωχη προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και την απομόνωση. Στόχο τον οποίο φαίνεται να επιδιώκει, όπως προκύπτει από τη συμπεριφορά των ελίτ και μεγάλου μέρους των πολιτών της, χωρίς όμως να αποκλείεται να το επιθυμούν πλέον και οι εταίροι δανειστές της, σύμφωνα με αρκετές ενδείξεις. Οι προσεκτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ήδη υπάρχουν φαινόμενα σταδιακής χρεοκοπίας, κρίνοντας από τις ελλείψεις φαρμάκων, τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας, την κατάσταση των νοσοκομείων και βέβαια της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, ακούγεται όλο και περισσότερο η άποψη στο εξωτερικό ότι η Ευρωζώνη θα ηρεμήσει αν απαλλαγεί από τη χώρα μας.
Ολα αυτά όμως δεν απασχολούν τους Ελληνες τις τελευταίες δύο ημέρες. Τους Ελληνες, την πολιτική τάξη και τα μίντια απασχολούν οι εικόνες της εκπομπής του Γ. Παπαδάκη, της οποίας η σύνθεση του πάνελ αποτελούσε συνταγή για δημιουργία έντασης, αλλά το πράγμα ξέφυγε και προκλήθηκε έκρηξη. Αυτό δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο τη βιαιοπραγία του Ηλία Κασιδιάρη που είναι σαφές ότι πρόκειται για κινούμενη «βόμβα», ακόμη και για τα μέτρα της Χρυσής Αυγής, που πάσχιζε να κρύψει κάπως σε αυτή τη φάση τον πραγματικό και πολύ επικίνδυνο εαυτό της, για να εδραιωθεί κοινοβουλευτικά. Ομως, το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αποτελεί συνέχεια πολλών επεισοδίων τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα, έχουν συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του σημερινού κλίματος, δεν θα έπρεπε να είναι ανεκτά από μία στοιχειωδώς συγκροτημένη και δημοκρατική κοινωνία, αλλά δυστυχώς δικαιολογήθηκαν, χειροκροτήθηκαν και καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις.
Αναμφίβολα, η φραστική επιθετικότητα, η ατομική και συλλογική αγένεια και ο χουλιγκανικός «πολιτισμός» είναι χαρακτηριστικά της κοινωνικής μας ζωής εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόσφατα, με πρόσχημα την κρίση απέκτησαν νέες διαστάσεις και δημιούργησαν «κουλτούρα» πολιτικής βίας που κατ’ αρχήν βρήκε θαλπωρή σε κόμματα και μίντια, ενώ παράλληλα δεν αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα από την πολιτεία. Κορυφαία παραδείγματα η πυρπόληση της «Μαρφίν» που κατέληξε στον τραγικό θάνατο τριών αθώων, οι καταστροφές στην Αθήνα από «μπαχαλάκηδες» πάσης φύσεως και προέλευσης και η «εξέγερση» της Κερατέας.
Σε δεύτερο επίπεδο, αλλά εξίσου σημαντικό, οι αλλεπάλληλοι προπηλακισμοί ή και ξυλοδαρμοί πολιτικών και δημοσίων προσώπων (Κ. Παπούλιας, Κ. Χατζιδάκης, Θ. Πάγκαλος, Γ. Πεταλωτής, Χρ. Μαγκούφης, Γ. Νταλάρας, για να θυμηθούμε μερικούς) δικαιολογήθηκαν ως αντιδράσεις «αγανακτισμένων» και παράλληλα υιοθετήθηκαν από τα κόμματα της λεγόμενης Αριστεράς. Το ίδιο έγινε και με το κίνημα του «Δεν πληρώνω» που οι οπαδοί του ασκούν συχνά βία και σε όσους θέλουν να πληρώσουν. Ανάλογη ήταν η στάση απέναντι στις ενέργειες οργανωμένων μειοψηφιών στα πανεπιστήμια.
Στο διάστημα αυτό, η παραδοσιακή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς χάθηκε και στη θέση της δημιουργήθηκε η διαχωριστική γραμμή μεταξύ μνημονιακών - αντιμνημονιακών, ή εκείνων που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και θέλουν τη διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και των άλλων που προσπάθησαν και προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη, υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική. Στο σύνθημα «να καεί, να καεί, το μπ... η Βουλή» που φώναζαν σε αγαστή σύμπνοια αριστεροί και δεξιοί «αγανακτισμένοι» προστέθηκαν απερίγραπτες δηλώσεις και χαρακτηρισμοί. Μέσα στη Βουλή ακούστηκε το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» από βουλευτή του ΚΚΕ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «μάλλον κάποιοι Ελληνες δεν είναι και τόσο Ελληνες», εννοώντας τους Λ. Παπαδήμο, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά και διάφοροι «αντιμνημονιακοί», ανάμεσά τους γνωστοί δημοσιογράφοι, χαρακτήριζαν «δωσίλογους» και «γερμανοτσολιάδες» όσους υποστήριζαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα μνημόνια για να επιβιώσει η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη.
Αναμφισβήτητα, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει όλα τα γνωρίσματα ενός φασιστικού κόμματος. Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια ζήσαμε φασίζουσες συμπεριφορές και από άλλους χώρους, που μαζί με την ανεπάρκεια της πολιτείας, δημιούργησαν το υπόβαθρο για να μπει στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και να εκδηλωθούν οι Κασιδιάρηδες.

Πηγή: εφημερίδα «Η Καθημερινή» 10 Ιουνίου 2012
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_10/06/2012_485054

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου