28.9.12

Κλώθοντας στη χειμωνιάτικη λιακάδα του 1964…



Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το παρελθόν μας. Ευτυχώς δηλαδή! Αυτό θα μας δείξει με τρόπο καθαρό τι χάσαμε, τι κερδίσαμε, πώς θα βαδίσουμε παρακάτω. Θα μας βάλει με ένα μυστήριο τρόπο σε μια τροχιά αυτοκριτικής, αν βέβαια μπορούμε να το δεχτούμε. Σε έναν ευργετικό απολογισμό που δεν είναι πάντα εύκολος. Γι’ αυτό και λένε πως «δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Παρελθόν».
Η γιαγιά Σπαναργυρή, όχι δική μου γιαγιά, αλλά ακριβώς σαν την εδική μου, χωρίς κουβέντες, χωρίς καν να κοιτάζει το φακό, λέει τόσα πολλά, που αδυνατεί κανείς να τα μεταφράσει. Όλα αυτά τα «αμετάφραστα πράματα», εχάθηκαν.
Αντιγράφω σήμερα από το ενδιαφέρον blog του συμμαθητή μου Κωστή Μαυρικάκη, από την Ελούντα της Κρήτης.



Κλώθοντας στη χειμωνιάτικη λιακάδα του 1964…
Κωστής Μαυρικάκης

«Ελούντα, Χειμώνας 1964. Το συνεργείο το Walt Disney έχει κατασκηνώσει στο άσημο αλλά γραφικό ψαροχώρι του Σχίσματος και έχει ξεκινήσει προ πολλού τα γυρίσματα της ταινίας «The moon spinners» («οι κλώστριες του φεγγαριού» ή αλλιώς «τα σμαράγδια της μεσογείου») που βασιζόταν στη νουβέλα της Mary Stewart και σκηνοθέτησε ο James Neilson. Πρωταγωνίστρια η Hayley Mills με τους Eli Wallach, Peter McEnery, Joan Greenwood, Michael Davis, Pola Negri και τη δική μας Ειρήνη Παπά. Στο «Κάτω Χωριό» της Ελούντας, τον ίδιο χειμώνα η Αργυρώ Ζερβού (ή Σπαναργυρή) απολάμβανε κλώθοντας με τη ρόκα της στην αυλή της, τη χειμωνιάτικη λιακάδα. Διακρίνεται καθαρά πίσω της, το γραφικό καλντερίμι του οικισμού που η λαίλαπα της τσιμεντένιας «ανάπτυξης» εξαφάνισε, όπως σε όλα τα χωριά της Κρήτης. Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι…»

Πηγή: Blog Merabello Libro d’ Oro, 27 Σεπτεμβρίου 2012
http://librodoro.blogspot.gr/2012/09/1964.html
(Φωτ.: Κ. Μάνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου