17.7.12

Η έλαφος των άστρων



Η έλαφος των άστρων
Γιάννης Τριάντης


Θες να το πεις γιατροσόφι, παρηγοριά στον (υπαρξιακά) άρρωστο, παραμύθι με τέλος έναν απροσπέλαστο τείχο; Πες το. Ομως η ανακάλυψη του Κέπλερ δεν είναι σήμα κενό. Ούτε οι άλλοι πλανήτες που πιάνονται στα δίχτυα των δορυφόρων, τους οποίους στέλνουν οι «μικροί θεοί» στο διάστημα, έντρομοι μπροστά στο μεγάλο κενό της γνώσης τους για τη σπίθα της Υπαρξης... Παλεύουν με τη μοίρα τους οι «μικροί θεοί» της γης.

Αγωνίζονται να βρουν πειστικές απαντήσεις. Ποντάρουν στο «διαλυτικό» επιστήμης για να εξαφανιστεί ο «λεκές» της πίστης, που -δήθεν- κρατάει δεμένους πισθάγκωνα τους ανθρώπους. Πιστεύουν ότι βρίσκονται κοντά στο «σωματίδιο του θεού», ελπίζουν, πανηγυρίζουν, οπισθοχωρούν, προσπαθούν εκ νέου, αλλά βρίσκονται πάντοτε στο ίδιο σημείο. Μυρμηγκάκια εν απογνώσει χωρίς να το δείχνουν, χαζεύουν τις χορογραφίες του χάους, μα δεν μεταλαβαίνουν ούτε δράμι από τα μυστικά του Σύμπαντος... Τζάμπα κόπος, παιδιά του CERN. Το μόνο που αξίζει είναι το διαρκές της αγωνίας, η προσμονή του επόμενου Κέπλερ, το πρωί του νέου μύθου, το απόβραδο του καινούργιου παραμυθιού από τους παππούδες της επιστήμης. Πεπερασμένο το σύμπαν της γνώσης. Η αδυναμία να καταλάβουν το «τι και το πώς», το «γιατί και ποιος» θα συνοδεύει για πάντα το γένος των βροτών. Σ’ αυτό, συγγενεύουμε με τ’ άστρα, θα ‘λεγε ο Καρούζος. Γιατί, «Κ’ η μοίρα των άστρων θα είναι τέφρα/ θα είναι μια μεγάλη πυρική»... Σε κουβέντα να βρισκόμαστε, λοιπόν. Να περνούν μπροστά μας οι Κέπλερ και τα μποζόνια, να παρελαύνουν τα εκατομμύρια έτη φωτός σαν κατοχικό χάρτινο χρήμα -δισεκατομμύρια άχρηστα στα παλιά δισάκια-, να κοκορεύεται η επιστήμη, και μεις να ξέρουμε πως το μόνο βέβαιο είναι το χάος που θα μας καταπιεί. Τίποτε άλλο...

Ο «χαμένος κρίκος»

Πλημμυρίς δημοσιευμάτων για το μποζόνιο Χιγκς ή σωματίδιο του Θεού. Ενδεικτικώς, από την «Καθημερινή»:

- «Υπομονή πρέπει να κάνουν όσοι ανέμεναν με κομμένη αναπνοή την ανακοίνωση του CERN περί εντοπισμού του “σωματιδίου του Θεού” ή μποζονίου Higgs.

Οι δύο ομάδες επιστημόνων που παρουσίασαν χθες τα αποτελέσματα των ερευνών στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων υποστήριξαν ότι κατέγραψαν μεν “συναρπαστικά ίχνη” της ύπαρξης του σωματιδίου, που θα μας βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των μυστικών του σύμπαντος και τη δημιουργία του κόσμου μετά το Μπιγκ Μπανγκ, αλλά επ’ ουδενί δεν διαθέτουν στοιχεία τέτοια που να τους επιτρέψουν να ανακράξουν “εύρηκα”. Τα στοιχεία για μια τέτοια ανακοίνωση θα τα διαθέτουν -συν Θεώ- εντός του επόμενου έτους».

- «Το μποζόνιο Higgs είναι ο “χαμένος κρίκος” του καθιερωμένου προτύπου της Φυσικής. Η ανακάλυψή του θα σημαίνει γύρισμα σελίδας στην ιστορία των φυσικών επιστημών, ενώ η αδυναμία να γίνει αυτό θα σήμαινε ότι τα βιβλία της φυσικής των σωματιδίων θα έπρεπε να γραφούν εξαρχής».


Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 15 Δεκεμβρίου 2011
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=332142
Γράφημα: http://thebrowser.com/reports/hunt-higgs-boson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου